janakrizova.cz

sobota 19. října 2013

Co říkám já

Co říkám já
"Možná je to dobrý nápad, možná je to méně dobrý nápad, v každém případě mám v úmyslu se s Vámi občas podělit o to, co se mi honí hlavou a zajímá mě, co na to řeknete. Třeba je to tím, že je čím dál víc témat,která mě přímo dráždí a některá dokonce přivádí do varu, abych uvedla příklad, politika, volby, ale to by bylo nošení dříví do lesa. Je jich mnohem víc, a nejsou zase všechny věci, které mě zajímají, tak úplně negativní. To právě ne." 
Jak říká Spejbl a Hurvínek, úplně nejlepší je příklad: takže příklad: příští týden se chystám na víkend do Karlových Varů, a protože kousek od nich leží zámek Kynžvart, kde, jak vím, uschovávají jeden z tří pouhých kompletních vydání 24 dílného exempláře popisu Egypta na světě, napadlo mě napsat mail a požádat o možnost prohlédnout si tento skvost. Je to totiž jedno z mých téměř životních přání, starý Egypt mě zkrátka zajímá odjakživa, takže jsem napsala mail a DOKONCE přišla odpověď. V ní paní průvodkyně požádala správce sbírek, aby se se mnou domluvil na termínu. Byla jsem úplně nadšena, prstíky mi v práci hbitě kmitaly po klávesnici, hned jakoby bylo slunce, netrvalo ale dlouho a bylo jasné, že úsilí naráží na osobu správce sbírek, který samozřejmě neodpověděl. Pak jsem byla pohlcena prací, volbami, vařením, žehlením a tak. 
Mezitím se přiblížil termín odjezdu, tak jsem s lítostí napsala paní průvodkyni, že jsem nedostala odpověď a že sice chápu, že je to laskavost atd. a stal se zase zázrak, dostala jsem vysvětlení, že správce sbírek je v zahraničí, ale nebude problém, abych se podívala do červených desek a všechno dobře dopadne. Možná Popis vyfotím, ale hlavně ho uvidím, velká pyramida je v něm třeba zobrazena ještě s částí mramorového obkladu a Sfinga je zachovalá ještě před odstřelováním mameluky (bavili se tím)... 
Kdyby Vás to zajímalo, tak při svém tažení do Egypta se Napoleon rozhodl podle vzoru Alexandra Velikého vzít s sebou také 151 vědců a umělců. TAK MI DRŽTE PALCE.

Žádné komentáře:

Okomentovat